Du är här

Information för föräldrar och andra

New Balance 993 Sale Cheap click here for more info

På den här sidan hittar du information som kan vara viktig framförallt för föräldrar och andra vuxna. Här hittar du bland annat information om kårens medlemsavgift, kårens principer gällande allergier, sjukdomar och anmälningar, fotografering på kårens evenemang, tips om materialvård och packning samt information om kårens "kläder".

Medlemsavgift och andra avgifter

Kåren har en årlig medlemsavgift som samlas in under våren. Nya medlemmar som börjar på hösten brukar i regel få sin första medlemsavgift följande vår, på det här sättet hinner man pröva på scoutingen före man får en hel årsavgift att betala. För tillfället (2011) är medlemsavgiften 40€, av den summan går 32€ till scoutförbundet. Det som ingår i medlemsavgiften är de förmåner som Finlands Scouter står för, bl.a. medlemstidningarna Partio och Scoutposten, rabatt i butiken Partioaitta och vid övernattningar på vandrarhem samt en andrahandsförsäkring på alla scoutevenemang. Utöver förbundets medlemsförmåner får man förstås också vara med i all verksamhet som St. Simons Sjöfararna ordnar och också de märken som delas ut vid scoutgudstjänsterna/avslutningar ingår i medlemsavgiften.
Sådant som hamnar utanför medlemsavgiften är utfärder och andra märken än de som delas ut vid högtidliga tillfällen. Alla förläggningar och utfärder försöker vi få att gå ekonomiskt plus minus noll och samlar därför in en liten avgift varje gång. De här avgifterna betalas oftast kontant vid starten (ha gärna jämna pengar med!). Andra märken som man behöver för sin scoutblus kan man köpa från kåren, till exempel i samband med större samlingar. Sommarlägren har också en egen deltagaravgift som betalas på förhand, skickas oftast som räkning.

Tillsammans med medlemsavgiften skickas det ett utdrag på informationen som finns i kårens medlemsregister, önskan är att alla skulle kontrollera att uppgifterna stämmer. Stämmer uppgifterna inte kan man antingen kontakta kårens sekreterare eller ändra uppgifterna själv här. Medlemsavgiften betalas med bankgiro, kom ihåg att ange referensnummer! Varje medlem har ett skilt referensnummer vilket underlättar uppföljningen av vem som betalat medlemsavgiften. Kom dock ihåg att medlemsavgifter inte får vara ett hinder för att delta i verksamheten, vid behov kontakta någon av ledarna!

Allergier / Sjukdomar

Det är väldigt viktigt att vi ledare i kåren är medvetna om eventuella allergier eller sjukdomar som deltagare har. Eftersom allergier och sjukdomar kan komma och gå med tiden behöver informationen ges vid varje anmälan, om det behövs hjälp medicinering går det bra att ordna bara ledarna vet om det på förhand. Kårens ledare har erfarenhet av de flesta sorters medicineringar och sjukdomar, kåren har också utbildade sjukvårdare med i ledarskaran.

För oss är det också väldigt bra om vi fick veta om eventuella specialbehov som våra medlemmar kan ha (t.ex. personlig assistent i skolan), alla är naturligtvis välkomna med i kårens verksamhet och ledarna är vana att hanteras med olika problemsituationer. Men det underlättar mycket för oss om vi har blivit informerade om behov av specialarrangemang. Tyvärr har vi inte resurser att ordna med personliga assistenter, men av erfarenhet har vi konstaterat att allting går att ordna. Informationen behandlas naturligtvis konfidentiellt.

Anmälningar

När kåren ordnar program som kräver anmälningar brukar informationen gå ut som lappar som delas ut på möten och information per e-post och här på hemsidorna. Bäst är det att få anmälningarna returnerade skriftligen och inom utsatt anmälningstid. Orsaken är att då kan vi dimensionera utfärden, material, mat, transporter plus att om anmälningarna lämnats in i pappersform har ledarna en enkel lista på anmälda, deras föräldrars kontaktuppgifter och eventuella allergier. Anmälningarna skall alltid göras av en förälder så att vi vet att deltagarna har föräldrarnas tillstånd att delta!

Om man får förhinder att delta är det viktigt att meddela om saken till ledarna som ordnar programmet. Det brukar oftast ordna sig beträffande deltagaravgiften.

Fotografering

Som ni säkert har märkt har kåren ett ganska stort bildarkiv. Vi försöker alltid ta lite bilder från verksamheten nu som då. Om det är någon som inte vill bli fotograferad eller inte vill att den eller dess barns bild skall publiceras i vårt bildarkiv eller i eventuella scoutpublikationer, vänligen meddela!

Materialvård

Ibland kan det vara bra som förälder att veta hur en del av scouternas egen utrustning behöver skötas. Främst är det sovsäcken, liggunderlaget och matkärl som kan behöva skötas om efter en förläggning eller ett läger.

Sovsäcken skall alltid vädras efter användning så att all fukt torkar bort, lämna den hängandes/liggandes inne några timmar eller till nästa dag. Då sovsäcken sedan skall packas in i sin påse brukar det alltid vara problem då påsen är väldigt liten. De flesta nya sovsäckar packar man bäst in bara genom att trotta in den i påsen utan att rulla eller vika den. Sovsäckens fyllning mår också bäst av detta då fyllningen inte packas in i någondera ändan (som vid rullning). Kom också ihåg att sovsäcken förlorar sina värmeegenskaper då den tvättas så försök att inte tvätta den i onödan.

Liggunderlaget så som sovsäcken mår bra av att få torka/vädras efter en förläggning/läger. En del luftfyllda liggunderlag skall också uppbevaras fyllda och hängandes, om möjligt.

Matkärl, behöver nästan alltid tvättas efteråt, även om scouten säger att de är rena! I skogen är tvättmöjligheterna alltid begränsade.

Ibland kan scouter också få med sig något av kårens material hem för vård. Främst är det trangior (spritkök) som behöver tvättas. Bäst är det om scouten själv eller man tillsammans med scouten tvättar, torkar och sätter ihop trangian. Det viktigaste är att trangian/materialet hittar tillbaka till kåren efteråt!

Packning och packlista

I allmänhet vet scouterna själva vad de behöver ha med sig och för de yngre medlemmarna får de en packlista med anmälningen. Det är tillåtet att tänka efter själv vad man tror att kommer behövas under utfärden. Men för att underlätta kommer här en generell lista:

 • Sovsäck
 • Liggunderlag
 • Regnrock & byxor
 • Stövlar
 • Bekväma skor 
 • Jacka (vindtät)
 • Varma kläder (ylletröja, långkalsonger)
 • Blus(ar)
 • Underkläder & strumpor i behövliga mängder
 • Byxor (minst 2 par)
 • Pyjamas
 • Yllesockor
 • Mössa + handskar + halsduk
 • Scouthalsduk
 • Kårtröja (om du har)
 • Handduk
 • Necessär (tandborste, tandkräm, tvål, myggmedel, näsdukar, personliga mediciner)
 • Kniv (ej vargungar!)
 • Ficklampa + batterier
 • Vattenflaska
 • Matkärl
 • Flytväst & simdräkt (för läger/seglats)
Tips för packningen:
 • Märk alla saker! Scouterna lever nära varandra i tälten, saker kommer lätt bort!
 • Scouten skall alltid själv vara med och packa eller helst packa väskan själv, då vet han/hon vad som är med och var i väskan det finns!
 • Försök packa allt i en väska, scouterna får ofta bära sin packning och då blir det svårt med en massa skilda kassar och saker som hänger utanpå!

Gällande godis: Kåren har aldrig en kiosk på förläggningar eller egna läger, men på läger försöker vi ordna så att tex seglatser besöker en kiosk. På större läger finns det ofta en kiosk. Godis finns inte heller med på utrustningslistan, men det är inte heller förbjudet. Tänk i alla fall på att packa godis i måttliga mängder! Förläggningar är oftast bara ett dygn eller två, hur mycke godis behöver ett barn på ett dygn? Tänk också gärna på ledarna, 20 hyperenergiska barn är det svårt att få till sömns på kvällen!

Om något fortfarande är oklart eller du funderar på något, tag kontakt med någon av kårens ledare eller skicka feedback till kåren.

Drivs av Drupal

© St. Simons Sjöfararna 2011 - Eric Jansson

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer