Vargungar

Vargungarna på lägerbål, sommaren 2010.

Vargungar är 7-9 år gamla, det är alltså möjligt att vara vargunge i 3 år. Vargungarna skall egentligen delas in i flockar som består av 8-12 personer, men vi har i vår kår hållit kvar benämningen patruller. Patrullerna i vår kår består av 5-8 vargungar, vissa veckoprogram är väldigt patrullorienterade. Programmöten hålls varje vecka och under mötena försöker vi lära vargungarna nyttiga scoutfärdigheter i kombination med lekar. Eftersom vår kår alltid har ett stort antal vargungar ca 24-35 barn försöker vi så gott som möjligt att följa alla program som hör till vargunge åldersgruppen. Vargungarna samlas i kårlokalen varje onsdag kl. 18-19 och vad vi skall göra på mötena kan man se i programmet.

Märken

Vargungarna avlägger såkallade spår, och efter avklarat spår får man ett  tygmärke. Det finns 34 spår, varav alla nya vargungar först får välkommenspåret som är ett varghuvud. Det är meningen att vargungarna varje termin skall avlägga 3-4 spår, men i vår kår har vi hållit oss till 2 spår per termin. Det här främst för att spåren är dyra och det blir krångligt för vargungarna och oss ledare att hålla reda på vilka spår som vilka barn har utfört. Exempel på spåren är: artisten, min tro, orienteraren, första hjälp, husdjur, lekar, seglaren, lägerkocken, media o.s.v. Då det sedan är dags för vargungarna att bli äventyrsscouter får de på ett högtidligt tillfälle (oftast i kyrkan) vargungesigillet som är en vargtass i metall. Vargungarnas temafärg är gul och djuret är varg.

En vargungepatrull som bakar vikingabröd på Balder IV, sommaren 2010.

Klädsel

Vargungarna behöver inte använda sig av den officiella scoutskjortan, eftersom den är rätt så dyr med tanke på att barn växer fort ur sina kläder. En mörkblå långärmadblus är bra att ha (kårens egen college går bra att ha) eftersom alla scouterna skall vara klädda i en blåblus då kåren går till kyrkan på St Görans gudstjänst eller på Simons gudstjänst. Vargunge spåren skall sys på höger ärm, så att varghuvudet kommer överst på ärmen och sedan sys de övriga spåren tre i rad under varghuvudet. Vargungesigillet fästs sedan på vänster bröstficka och är det ända märket som skall finnas kvar på blusen då man är äventyrsscout. Närmare instruktioner om märkena finns i vår märkesguide [PDF].

Vargungar och äventyrsscouter på Zumba, 2010.

Ledare

Som vargungeledare fungerar jag (Anna Schmidt) och jag är även vargungeansvarig. Med mig som akelor har jag Sofia Rinne, Jockum Lundsten och Max Fredriksson. Varje veckomöte är det någon av oss som ansvarar för, den ansvariga ledaren har då planerat mötet som vi sedan tillsammans förverkligar. Vi brukar ha väldigt roligt tillsammans då vi planerar och drar möten. Som vargungeansvarig är jag väldigt nöjd med kårens vargungeledare som gör ett värdefullt och frivilligt jobb inom kåren!

/Anna Schmidt, kc & vu-ansvarig