Spejarscouter

Spejarscouterna är 12-14 år gamla. De delas in i patruller om 4-8 personer och samlas till möten en gång i veckan (onsdagar kl.19-20, veckoprogrammet ses här).

Spejarscoutprogrammet följer fyra olika teman: kreativitet, samhälle, lägerliv och överlevnad. Programmet under varje termin fokuserar på något av dessa teman. Under två års tid hinner spejarscouten således uppleva alla teman och är sedan gammal nog att bli explorerscout.

Varje termin slutar vanligtvis med en fyr. Fyren innebär oftast en manöver, alltså ett två dagars evenemang där spejarscouterna vandrar med sin packning, orienterar, utför olika uppgifter, lagar sin egen mat på trangia och övernattar i skogen. Denna manöver är alltså en möjlighet att tillämpa alla kunskaper som erhållits under terminen och därför är det viktigt att delta. Fyren kan dock anta andra skepnader; ibland avläggs denna under sommarläger.

Spejarscouternas åldergruppsmärke (bild nedan) består av fem mindre märken: fyra som delas ut efter varje termin och ett som delas ut efter den första avklarade terminen. När man slutligen är färdig som spejarscout får man spejarscoutsigillet.  Information om var och när märkena skall fästas finns i märkesguiden [PDF].

Ansvarig för spejarscouterna är Andreas Anckar.